Wat als je geen geld hebt voor een uitvaart?

Het komt met regelmaat voor dat een overledene zelf geen uitvaartverzekering heeft afgesloten. Middels de erfenis van de overledene worden dan de kosten gedekt voor de uitvaart.

Plan vooruit en laat je helpen bij het regelen van een uitvaart Amersfoort.

Als diegene echter meer schulden dan spaargeld heeft, dan is dat geen optie. De taak wordt dan bij de nabestaanden gelegd om de kosten voor een uitvaart op zich te nemen. Maar nabestaanden hebben zelf ook niet altijd de financiën om zelf een uitvaart te betalen.

Wanneer je als nabestaande kan aantonen dat er niet genoeg middelen zijn om een begrafenis te kunnen betalen, dan moet er naar andere oplossingen gekeken worden.

Geld lenen via de Sociale Dienst als uitkeringsgerechtigde

Maar hoe bewijs je dat je het niet kan veroorloven om een begrafenis te bekostigen?

Als je een uitkering van de Sociale Dienst hebt – dan kan je een beroep doen op de wet Bijzondere Bijstand. De Sociale Dienst leent je vervolgens een bedrag om de begrafenis te kunnen betalen. Het vergoedde bedrag verschilt per gemeente. De nabestaanden kunnen vervolgens kiezen om de lening in termijnen terug te betalen, of om het van hun uitkering af te laten trekken.

Vergoeding middels Bijzondere bijstand

Mensen met een heel klein budget kunnen de uitvaart (deels) laten vergoeden via bijzondere bijstand. Dit is een uitkering die verstrekt wordt voor bijzondere en noodzakelijke uitgaven die mensen zelf niet kunnen betalen. Je kunt hiernaar informeren bij jouw gemeente om te kijken of je ervoor in aanmerking komt.

Meer tips of hulp bij het regelen van een uitvaart kun je vinden op de website van Valleilaan Uitvaartzorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *